СИМБІОТИЧНИЙ СТАН ПОСІВІВ СОІ ЗА ДІЇ БІОЛОГІЧНО АКТИВНИХ РЕЧОВИН - Івасюк, Ю. І.; Карпенко, В. П.; Грицаєнко, З. М. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Представлено результати досліджень з вивчення впливу різних норм гербіциду Фабіан (90, 100 і 110 г/га), способів застосування регулятора росту рослин Регоплант (250 мл/т - передпосівна обробка насіння, 50 мл/га - обприскування посівів) і мікробіологічного препарату Ризобофіт (передпосівна обробка насіння - 100 мл/т) на формування і функціонування симбіотичного апарату рослин сої. Встановлено, що обробка посівів сої різними нормами гербіциду Фабіан окремо і сумішах з регулятором росту рослин Регоплант, як на фоні передпосівної обробки насіння сумішшю Ризобофіту і Регопланту, так і без неї, пригнічує формування бульбочок на коренях рослин. Разом з тим формування їх маси залежить від норм і способів використання досліджуваних препаратів. З’ясовано, що комплексне застосування препаратів стимулює накопичення у бульбочках сої леггемолгобіну.