АГРОЕКОЛОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ ВРОЖАЙНОСТІ ТА ЯКОСТІ НАСІННЯ ПРОСА - Полторецький, С. П.; Полторецька, Н. М. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Зроблено аналітичний огляд вітчизняних і зарубіжних літературних джерел, щодо оптимізації агроекологічних умов насінницьких посівів проса посівного. Наведено дані щодо реакції рослин і якості сформованого насіння на поживний режим ґрунту, умови зволоження, освітленості, надходження тепла. В результаті проведеного аналізу встановлено, що науковці та виробничники й до нині не мають єдиної думки щодо впливу агроекологічних умов на формування найбільшої кількості високоякісного врожаю насіння проса. Велика кількість повідомлень має значну давнину, дослідження виконані за різних регіональних умов, а комплексне вивчення впливу агроекологічних чинників формування посівних якостей і врожайних властивостей насіння проса в умовах Правобережного Лісостепу України зовсім не проводилося.