ОСОБЛИВОСТІ ЗБЕРІГАННЯ СЕЛЕКЦІЙНИХ ФОРМ МАТОЧНИХ КОРЕНЕПЛОДІВ ЦИКОРІЮ КОРЕНЕПЛІДНОГО - Миколайко, В. П. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Стаття присвячено дослідженню особливостей зберігання селекційних форм маточних коренеплодів цикорію коренеплідного, зокрема виходу коренеплодів сортозразків у залежності від умов зберігання, від їх розміру та зменшення маси під час зберігання.Встановлено, що найкращий вихід коренеплодів сортозразків цикорію коренеплідного отримано у варіанті зі зберіганням коренеплодів у поліетиленових мішках, в умовах холодильного зберігання: температура -0 ... +1°С, відносна вологість повітря 90-95%. Середні за розміром коренеплоди цикорію коренеплідного діаметром 5-7 см (маса 150-200 г) більш стійкі до ураження хворобами під час зберігання. Слід зазначити, що визначальним фактором у зберіганні маси коренеплодів цикорію коренеплідного є хороша гідроізоляція - запобігання втрат від випаровування вологи. Однак поліетиленові мішки з коренеплодами слід залишати у відкритими, щоб уникнути утворення конденсату, при цьому в умовах холодильного зберігання цього не потрібно. На основі проведених досліджень обґрунтовано особливості ефективних способів зберігання маточних коренеплодів цикорію коренеплідного під час зимового зберігання, що сприятиме отриманню чистосортного насіння новостворених комбінацій у процесі селекційної роботи.