СТЕРИЛІЗАЦІЯ РОСЛИННОГО МАТЕРІАЛУ БУРЯКА ЦУКРОВОГО В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ТИПУ СТЕРИЛІЗАТОРА, КОНЦЕНТРАЦІЇ І ЕКСПОЗИЦІЇ СТЕРИЛІЗАЦІЇ IN VITRO - Поліщук, В. В.; Карпук, Л. М.; Пушка, І. М.; Сержук, О. П.; Поліщук, Т. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У статті висвітлено результати дослідження стосовно підбору стерилізатора, експозиції стерилізації та її концентрації у гібридів буряку цукрового при введенні в культуру in vitro. Встановлено, що найефективнішою стерилізуючою речовиною для введення мікроживців в ізольовану культуру визначено 0,1%-ий водний розчин дихлориду ртуті за експозиції 15 хвилин. Вихід стерильних життєздатних експлантів, з яких невдовзі розвивались рослини-регенеранти складав 96%. При цьому слід зазначити, що кращим стерилізатором виявився п’ятивідсотковий розчин септодор-форте, для якого при збільшенні експозиції стерилізації з 10 до 20 хвилин отримано вихід стерильного матеріалу на рівні 50-90%.