ВПЛИВ СПОСОБІВ ЗБИРАННЯ НАСІННЯ ЦУКРОВИХ БУРЯКІВ НА ФОРМУВАННЯ ЙОГО УРОЖАЮ ТА ЯКІСНІ ПОКАЗНИКИ - Шутенко, Т. О. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Стаття присвячена вивченню ефективності застосування прямого комбайнування (однофазний спосіб збирання) насінників цукрових буряків після хімічного підсушування рослин десикантом Раундап, зокрема його вплив на якісні показники насіння.Дослідження проводили в умовах Білоцерківської дослідно-селекційної станції та дослідних станцій мережі Інституту біоенергетичних культур та цукрових буряків НААН в 2002, 2004-2005, 2010, 2014 роках.Встановлено, що за двофазного і однофазного способів збирання з використанням десикації урожайність насіння була вищою, а його втрати меншими, порівняно з двофазним способом без десикації. В середньому за роки досліджень підвищення урожайності насіння становило 0,08-0,16 т/га, а втрати зменшилися на 0,05-0,16 т/га. Доведено, що однофазний спосіб збирання насінників цукрових буряків сприяє збереженню вирощеного біологічного врожаю насіння і його посівних якостей.