ДІЯ РЕТАРДАНТІВ НА МОРФОФІЗІОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ, ПРОДУКТИВНІСТЬ ТА ПЕРІОД СПОКОЮ КАРТОПЛІ - Рогач, В. В.; Попроцька, І. В.; Рогач, Т. І.; Кур’ята, В. Г. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Встановлено, що застосування ретардантів є високоефективним засобом регуляції росту, морфогенезу, продуктивності картоплі та уповільнення процесів проростання бульб при зберіганні продукції. Внаслідок посилення кущення за д ії препаратів збільшувалася кількість листків на рослині, маса сирої та сухої речовини листків та їх площа, що є однією з основних передумов посилення фотосинтетичної активності рослини. Зміни фітометричних і мезоструктурних показників листків та збільшення вмісту хлорофілів за д ії препаратів сприяли посиленню фотосинтетичної активності листкового апарату, наслідком чого було підвищення показника чистої продуктивності фотосинтезу та підвищення урожайності культури. Найбільш ефективним було застосування триазолпохідного ретарданту тебуконазолу. Обробка бульб картоплі в період виходу із стану спокою ретардантом паклобутразолом призводила до зменшення інтенсивності проростання, що сприяє збереженню продукції.