ЕКОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ В УМАНСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ САДІВНИЦТВА: ПІДСУМКИ І РЕЗУЛЬТАТИ - Карпенко, В. П.; Сонько, С. П.; Суханова, І. П.; Дубін, О. М.; Василенко, О. В.; Пушкарьова, Т. М. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Стаття присвячена підведенню підсумків та окресленню перспектив проведення екологічних наукових досліджень в Уманському НУС. Приводяться основні напрями наукових досліджень кафедри екології та безпеки життєдіяльності: наукове обґрунтування умов виробництва сільськогосподарської продукції високої екологічної якості; екологічний моніторинг стану складових природних та напівприродних екосистем, оцінка вмісту полютантів у продукції тваринництва, антропоекологічний моніторинг; розробка методологічних підходів до збереження і збагачення біологічного різноманіття; дослідження можливості впровадження технологій виробництва продукції високої екологічної якості в зелених садибах - об’єктах екологічного туризму; застосування геоінформаційних технологій в моніторингу довкілля, цивільному захисті та екологічному туризмі. По кожному з наведених напрямів наводяться результати досліджень, зокрема з: вермикультури та її використання як засобу біологічної утилізації органічних відходів; біоіндикації полютантів у грунті повітрі та продуктах харчування; впровадження геоінформаційних систем й ін.