ФОТОСИНТЕТИЧНА ПРОДУКТИВНІСТЬ КУКУРУДЗИ ПРИ ЗАСТОСУВАННІ ГЕРБІЦИДУ ТРОФІ 90 - Заболотний, О. І.; Леонтюк, І. Б.; Golodriha, O. V.; Заболотна, А. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Стаття присвячена дослідженню впливу застосування норм гербіциду Трофі 90 на вміст фотосинтетичних пігментів у листках кукурудзи та на показник чистої продуктивності фотосинтезу посівів культури. Встановлено, що норми препарату мають різний вплив на величину досліджуваних показників. Серед варіантів досліду із внесенням різних норм гербіциду найбільш ефективною у плані зростання досліджуваних показників виявилася норма препарату 2,5 л/га. У цьому варіанті досліду вміст суми хлорофілів (а+Ь) перевищував контроль І (без застосування гербіциду і ручних прополювань) на 15-19%, а показник чистої продуктивності фотосинтезу - на 18-22%. Проведення постійних ручних прополювань мало дещо кращу ефективність. Проведений регресійний аналіз виявив тісний кореляційний зв’язок між вмістом суми хлорофілів (а+Ь) та показником чистої продуктивності фотосинтезу, що описується рівнянням регресії: у = 0,38х + 0,74, де у - вміст суми хлорофілів (а+Ь) у листках рослин кукурудзи, мг/г сирої речовини; х - чиста продуктивність фотосинтезу, г/м2 за добу.