ЗМІНА ФЕНОЛЬНИХ СПОЛУК ЯГІД СУНИЦІ СОРТУ ПОЛКА ПІД ЧАС ЗБЕРІГАННЯ - Заморська, І. Л. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У статті представлені результати кількісного та якісного складу фенольних сполук суниці сорту Полка за холодильного зберігання упродовж чотирьох діб (температура 0 ± 1оС і відносна вологость повітря 90-95%).Встановлено, що фенольні сполуки ягід суниці сорту Полка представлені антоціанами - 77,6 %, флавонолами - 7,6, а решта - похідними кавової кислоти. Основними антоціанами ягід суниці сорту Полка є пеларгонідин-3-О-глюкозид (60,0 % від загальної суми антоціанів) та пеларгонідин-3-О-(6’-ацетил) глюкозид (23,6 %).Під час зберігання ягід суниці протягом чотирьох діб вміст пеларгонідин-3-О-глюкозиду в ягодах знизився на 11,5 %, а пеларгонідин-3-О-(6’-ацетил) глюкозиду - на 7,0 %. Натомість, вміст гідрооксикоричних кислот та флавонолів залишався стабільним. Втрати антоціанів не спричинили видимих змін забарвлення суниці.