ПРОДУКТИВНА І ТЕХНОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ДЕЯКИХ СОРТІВ ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ОЗИМОЇ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ - Любыч, В. В.; Полянецкая, И. О. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
РЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУАнотація. Наведено результати досліджень врожайності сортів пшениці озимої м’якої, а також показників маси 1000 зерен і натури зерна порівняно з національним стандартом України - сортом Подолянка.У середньому за два роки досліджень встановлено, що врожайність сорту пшениці м’якої озимої Подолянка (стандарт) становила 8,77 т/га. Урожайність сортів Романтика, Хмельничанка, Акротос, Ювіляр миронівський були на 26-56% вище показника стандарту.Висока маса 1000 зерен була у сорту Романтика, показник якого був вище значення стандарту на 4,6%. У решти сортів маса 1000 зерен знаходилася на рівні 31,6-42,0 г. У середньому за два роки досліджень натура зерна у стандарту становила 728 г/л. Цей показник у більшості досліджуваних сортів було вище значення стандарту і знаходився в межах - 825 г/л. Але найбільшу натуру зерна - 786 г/л, 796 і 825 г/л мають відповідно сорти пшениці Копилівчанка, Дискус і Хмельничанка.