ВСТАНОВЛЕННЯ ЖИРНОКИСЛОТНОГО СКЛАДУ СУШЕНИХ ЛИСТКІВ СТЕВІЇ (Stevia rebaudiana Bertorn) - Кузнєцова, І. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Стаття присвячена дослідженню вмісту ліпідів у листках стевії та їх оцінці за світовими критеріями. Обгрунтовано, що високий вміст ліпідів та жирних кислот у листках стевії притаманний для стевії вирощеної в агрокліматичних умовах України. Показано можливість застосування показника вмісту ліпідів як ідентифікаційного маркера з визначення країни-виробника. У листках стевії (Stevia rebaudiana Bertoni) ідентифіковано вміст 18 жирних кислот, з яких переважає вміст пальмітинової (С16:0), олеїнової (С18:1), лінолевої (С18:2) і ліноленової (С18:3). Вміст жирних кислот у листках стевії С16 і С18 ряду становить 90,49 % від загальної кількості жирних кислот. У роботі обгрунтовано зв’язок між вмістом ненасичених жирних кислот ліпідів мембран та стійкістю листків стевії до дії низьких температур за високим вмістом у листках дієнових і тридієнових жирних кислот. Встановлено, що листки стевії мають у складі співвідношення <и-6:ю-3 поліненсачених жирних кислот як 2:1, що перевищує співвідношення жирних кислот у соняшниковій, виноградній, кукурудзяній і лляній оліях. Це свідчить про перспективність використання листків стевії як джерела жирних кислот, які необхідні для нормального функціонування організму людини.