ВПЛИВ РІЗНИХ ОБРОБОК ҐРУНТУ НА БІОЛОГІЧНУ АКТИВНІСТЬ ҐРУНТИ І ПРОДУКТИВНІСТЬ СОЇ - Горгулько, Т. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Стаття присвячена дворічним дослідженням впливу систем обробітку ґрунту на формування та функціонування мікробних асоціацій, активність ферментів у ризосфері ґрунту рослин сої при використанні різних систем обробітку ґрунту: обробка ґрунту на глибину 22-24 см, поверхнева обробка на глибину 6-8 см, використання дисків на 12-14 см’ і без обробки.Показано, що формування мікробоценозу в ризосфері грунту впливала і фаза розвитку рослин, і система обробки грунту. Виявлено, що в середньому за два роки чисельність амоніфікаторів у ризосфері сої збільшувалась на 23% до кінця вегетації рослин. Чисельність азотфіксуючих мікроорганізмів була високою у фазу дозрівання у варіанті з поверхневим обробітком ґрунту. Кількість целюлозоруйнівних мікроорганізмів істотно збільшилася у фазу дозрівання сої у варіанті з No-t’ill технологією (211,8-792,6х102 КУО/г а.с.п.), що свідчить про активний розпад целюлози.Виявлено, що каталазна активність збільшувалася до фази зрілості бобів (13,1-17,4 мл О/хв.) і була максимальною при оранці. Встановлено, що оранка на глибину 22-24 см, поверхневий обробіток на глибину 6-8 см та дискування на 12-14 см забезпечили збільшення врожайності насіння сої сорту Фаетон на 0,16; 0,31; 0,39 т/га (11,9; 9,7; 5,2 %) порівняно з технологією No-till.